2022, október 04, 2:56:33

Fitoterápia

fitoterapia-2-compressor

A növények, gyümölcsök gyógyító, szépítő erejéről több ezer éves tapasztalatok állnak rendelkezésre, gondoljunk csak a varázslatos kelet meséire, az ősi indiai, kínai és tibeti füveskönyvekre.

Az első feljegyzéseket a gyógynövényekről az egyiptomiak készítették agyagtábláikra Kr.e. 3500 környékén, és több mint 800 gyógymódot ír le. Innen kezdődött a fitoterápia. Az egyiptomi tudósoktól a titokzatos druidákon át, a középkor kínai orvosaitól a 18. század nagy tudósaiig az emberiség folyamatosan bővítette a tudásanyagot a gyógynövényekről és gyógyító hatásukról. A fitoterápia művelői középkorban a szerzetesek voltak, akik a kolostorok kertjében termesztették mindazokat a növényeket, melyeket az orvoslásban éppúgy használtak, mint az illatosító szerekben. A modern orvostudomány kifejlődésével azután hosszú évtizedeken keresztül már csak a szegények patikájaként élt tovább, a javasasszonyok készítették különféle főzeteiket mindazoknak, akik nem tudták megfizetni az orvosokat és azok piruláit.

Napjainkban újra a figyelem középpontjába került, a fitoterápia. A régen ismert gyógyászati szerekből és az ősi tapasztalatokból alakult ki tulajdonképpen a 21. század tudománya. Tény ugyan, hogy ez emberiség és az orvostudomány az elmúlt 100-150 évben a klasszikus gyógyszereket részesítette előnyben – melyek kitűnő eredményeket is hoztak -, azonban a hatékony, vegyészeti eljárásokkal előállított, klasszikus értelemben vett gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak, melyekre egyre több figyelem irányul.

A fitoterápia, mint, ahogy azt a neve is jelzi, a különböző betegségeknek növényekkel, azok egyes hatóanyagaival történő gyógyítását, kúrálását jelenti. Mivel a gyógynövények tárháza igen széles és felhasználásuk is sokoldalú, így a fitoterápia is nagyon sok mindent magába foglal. A gyógynövények hatóanyagait több formában vihetjük be a szervezetbe. Ilyen lehet a gyógynövények forrázata, borogatás, pakolás, inhalálás vagy gyógynövényes fürdő is. A fitoterápia körébe tartozik az aromaterápia is, ahol a növények illóolaját alkalmazzák akár külsőleg, akár belsőleg.

Az egyik legismertebb módszer a gyógyteák használata. Ezek közül a legismertebb és talán legsokoldalúbb a kamilla. A megfázás tüneteit éppúgy szünteti, mint a gyomorrontást, de este fogyasztva nyugtató, alvást segítő hatása is van. Nyugtató, szorongást oldó a macskagyökér tea, amit a modern gyógyszergyártás is előszeretettel alkalmaz.         Tulajdonképpen a mindennapokban fogyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel is fitoterápiát alkalmazunk, hiszen mindenki tudja, hogy a sárgarépa magas A-vitamin tartalma jót tesz a szemnek, vagy, hogy a foghagyma tisztítja az érfalakat, a zöld növényekben igen sok a vitamin és az ásványi só, ami fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet.

A fitoterápiás szerek hatékonysága a problémákhoz igazodó, annak megfelelően kiválasztott és felhasznált növényeknek köszönhető. A gyógynövények a bennük levő hatóanyagok felszívódása révén fejtik ki hatásukat ugyanúgy, mint a gyógyszerek, de mellékhatások nélkül.

Mivel a fitoterápiás kezelés a bennünket körülvevő, velünk harmóniában élő természetből származik, ezért mindenféle mellékhatásoktól mentes.

Remélem az olvasott információk segítenek megteremteni a bizalmat, hogy problémájával, betegségével felkeressen.

Bejelentkezés:

Kardos Tibor
Telefon: + 36-70-776-8663
E-mail:

kardostibor@eletmod.net

almandin2000@gmail.com