2019, augusztus 21, 9:04:31

Akupresszúra

acupuntura-1-compressor

Ez az egyik legősibb természetes gyógymód, amely a kínai gyógymasszázsból fejlődött ki. A keleti orvostudomány több ezer éves múltra visszatekintő, legismertebb és legelterjedtebb kezelési módja az akupresszúra. Működési elve jelentősen hasonló az akupunktúrához és tudományos háttérrel bír.

Kínában az akupresszúra kezelésnek egész rendszere fejlődött ki, de az akupresszúra ősi formái minden kultúrkörben megtalálhatók. A néprajzi leírások beszámolnak bantu törzsekről, amelyek úgy kúrálják a betegeket, hogy bizonyos testrészeket megkarcolnak. Egy brazíliai bennszülött törzsnél ismeretes az a szokás, hogy fúvókás nyílvesszőcskét lőnek ki egyes testrészekre.

Megfigyelték azt is, hogy a világ legkülönbözőbb országaiban a gyermekek a fájdalom ellen úgy védekeznek, hogy nyomást gyakorolnak valamelyik testrészükre, amelyik azonban semmiféle kapcsolatban nincs a fájdalmas testrésszel, sőt attól gyakran igen távol esik. Mindannyiunk előtt ismeretes, amikor valaki feszült idegállapotban vagy fáradtan idegesen morzsolja a fülcimpáját, mutatóujjával dörzsöli az orra hegyét, vagy nyomkodja a szeme környékét. Ugyanígy a türelmetlen dobolás ujjakkal az asztal lapján arra utal, hogy az illető nem rendelkezik elég energiával ott, ahol arra szükség volna.

Állatoknál is megfigyelhetjük ezeket az önsegítő mechanizmusokat. Szervi betegség esetén bizonyos testrészüket ágakhoz, kövekhez nyomják, s így igyekeznek a fájdalomtól megszabadulni. Mindebből arra következtethetünk, hogy az akupresszúra ősiformája az önsegítésnek ösztönös módja, amelyet ember és állat egyaránt öntudatlanul is alkalmaz.

A kínai gyógyászat alapelve, hogy az egészség szempontjából nem az egyes szervek, a csontok, az izmok, az idegek súrlódásmentes működése a fontos, hanem az életenergia szabad, akadálytalan áramlása (ez a CHI). Ez az energia cirkulál zárt pályákon az ember testében és a test felszínén. Ennek az energiaáramlásnak a gyengülése vagy lefékezése okoz egészségkárosodást vagy betegséget, amikor az ellentétes életerők egyik eleme hosszabb ideig túlsúlyba kerülve megzavarja a harmonikus egyensúlyt. Az efféle zavarokat az időjárás hatásától kezdve a sérüléseken át egészen a helytelen táplálkozásig és a tartós megerőltetésig, minden előidézheti. A szabad energia áramlást gátolhatja a salakanyagok lerakódása, a szervek túlterheltsége, a mozgás hiánya, az izmok ellustulása. De hozzájárul a gátláshoz a depresszió, a stressz, az érzelmi traumák is.

Minden gyógymód, bármilyen csodálatosnak tűnik is, életerőnk erejének a kifejeződése. Életerőnket pedig irányíthatjuk az akupresszúra segítségével. Az akupresszúra célja, hogy az energiapálya meghatározott pontjain az energiafolyam zavarát kiküszöbölje. A kezelés lényege tehát az, hogy visszaállítsa az energiák egyensúlyát. Ahol forgalmi dugó képződik, onnan az energiát le kell vezetni, ahol hiány mutatkozik, oda energiát kell irányítani.

Az akupresszúrás kezelések alkalmával 12 fő meridiánon folyik a gyógyítás. A meridiánok a testet belülről behálózó energiafolyamok, melyek összekötik a bőrfelszín alatt elhelyezkedő több száz akupunktúrás pontot. Az egészség akkor teljes, ha ezek a pontok akadály nélkül össze tudnak kötődni, és az energia szabadon áramlik közöttük.

Mindannyian tudjuk: ha elfáradunk, aludni kell; ha túlteng bennünk az energia, ez arra késztet minket, hogy mozogjunk. Csak akkor érezzük jól magunkat, ha ezek a hatékony erők egyensúlyban vannak. Ha ez a harmónia megbomlik, rosszul érezzük magunkat, vagy megbetegszünk.

Minden egyes ponthoz tartozik egy szerv, mely szerv körül tapasztalhatóak tünetek, így könnyű az akadály elhárítása. Az akupresszúra egy módszer, mely visszaállítja a harmóniát a testünkben. A masszázs során a meridiánokat masszírozzuk, így tű szúrása nélkül – szemben az akupunktúrával -kezeljük, gyógyítjuk a testet. A masszázs tehát nem izomlazításról vagy ízületek helyrehozataláról szól, hanem az energia áramlás visszaállításáról.

Gyakran elhangzik az az érv, hogy a hatás szuggesztión alapszik, és csupán látszathatás. Ennek egész egyszerűen ellentmond az, hogy az akupunktúra és az akupresszúra az eszméletlen embernél és az állatoknál is hatásos. A test természetes regenerációs és gyógyulási képességét nem szükséges külön bizonyítani.  Mindenki ismeri azokat az erőket, amelyek a kis horzsolástól a nagy műtéteknél ejtett sebekig a szövetek gyógyulását elősegítik. Már elfelejtettük, hogy miképpen tudjuk a test saját gyógyerejét felhasználni. Nem is vagyunk abban a helyzetben, hogy ezeket az energiákat támogassuk, mert nem ismerjük a megfelelő eljárásokat.

Az akupresszúra segít ezeket az energiákat felismerni. Az akupresszúra aktiválja a mindenkiben meglevő saját gyógyerőket, függetlenül attól, hogy ezt a folyamatot megértjük-e vagy a hatásmechanizmusát be tudjuk-e bizonyítani.

A gyógymód mellékhatásoktól mentes, természetes eljárás, amely rendkívül hatékony önmagában is, de természetesen más módszerek kiegészítéseként is alkalmazható.

A kezelés nem akupunktúrás tűvel, hanem Elektro akupunktúrás készülékkel történik. Így azoknál is bátran alkalmazható, akik viszolyognak a tűszúrástól.
0_eade49_b2d6e65c_orig-compressortens-electronic-digital-physical-therapy-machine-mini-body-relaxation-massage-electro-acupuncture-massager-pen-device-compressor

Remélem az olvasott információk segítenek megteremteni a bizalmat, hogy problémájával, betegségével felkeressen.

Bejelentkezés:

Kardos Tibor
Telefon: + 36-70-776-8663
E-mail:

kardostibor@eletmod.net

almandin2000@gmail.com