2019, június 16, 5:36:46

A szoptatás növeli a gyerekek intelligenciáját

breastfeeding-toddlers-compressorAzt figyelték meg, hogy azoknak az anyáknak a gyerekei, akiket hosszabb ideig szoptatnak, sokkal intelligensebbek lesznek az elkövetkezendők során, mint „tejporos” társaik.

Az bizonyos, hogy a csecsemők szoptatása jó hatással van a kognitív funkciók fejlődésére, de függ attól, hogy mennyi ideig volt szoptatva a csecsemő.

A bostoni gyerekkórház orvosai arra jöttek rá, hogy az anyatejben található docosahexaenoic acid (DHA) segíti az agy fejlődését, így a kognitív funkciókét is. Hozzátették, hogy szoptatás alatti hal fogyasztás is segít emelni ennek a savnak a mennyiségét az anyatejben.

A mentális képességeket 3-7 éves gyerekeken tesztelték.

A kutatók 1312 anya és gyereke közötti kapcsolatot vizsgálták, azt figyelve, hogy kinél meddig tart a szoptatás és az milyen hatással van a később kialakuló kognitív funkciókra.

Azt is dokumentálták, hogy a csecsemők tiszta anyatejet vagy kevertet, esetleg tiszta tejport kaptak-e, illetve mikortól kezdték el a szilárd táplálék bevezetését az étrendbe. Az átlag szoptatási időtartam sajnos 2,4 hónap volt, ami elszomorító.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb szoptatás nagyobb eredményekhez vezetett a Peabody Picture Vocabulary teszten 3 éves korban, és magasabb intelligenciát mutatott a Kaufman Brief intelligencia teszt 7 éves korban.

Ugyanakkor a hosszabb szoptatás nem befolyásolta az értékelési képességeket, a memóriát és a tanulási képességeket.

Azok a gyerekek, akik anyukája előszeretettel fogyasztott halat a szoptatás alatt jobb értékelési képességgel és vizuális motoros képességgel rendelkeztek 3 éves korukban, mint azok, akiknél az anyuka nem fogyasztott halat.

A kutatók levonták a következtetést: a hosszabb szoptatás mindenképp előnyös. Nemcsak az immunrendszerük, de már bizonyos, a gyerekek szellemi képességei is fejlettebbek lesznek.

forrás: http://diabetika.hu/

kép: www.consulenteallattamento.it