2021, január 18, 12:11:23

Gerinc jóga

programcikk1-2-compressor

 

A Gerincjógát mozgással foglalkozó szakemberek (gyógytornászok, mozgásterapeuták, jógaoktatók) állították össze, a Hatha jóga eszköztárát felhasználva.
Célja a gerinc egészséges állapotának a helyreállítása, egészségének a megőrzése, elsősorban a tartás javításán keresztül.

A már kialakult gerincproblémáknál a gerincjóga segítségével aktiválódnak a test öngyógyító folyamatai, megakadályozva így az állapot romlást, nagyon gyakran elősegítve a gyógyulás folyamatát.
Természetesen ez, a már kialakult elváltozás függvénye is.

Az emberek nagy részénél a mozgásszegény életmód jelentős szerepet játszik a gerinc rugalmasságának csökkenésében és különböző elváltozásainak kialakulásában.
Pedig érdemes fokozottan figyelnünk, mert ezek az elváltozások hosszútávon szerveinkre és szervrendszereinkre is kihatnak.

A jógapózokkal (ászanákkal), gerincünk rugalmasságának a megőrzését, fokozását, ill. különböző izomcsoportok erősítését segíthetjük elő.
(Gerincünk védelmében fontos has, far, valamint törzsizomzat erősítése, a csípőhorpasz nyújtása.)

Az egészséges gerinc S alakú.
A rajta lévő homorulatok és domborulatok biztosítják a gerincoszlop rugalmasságát.
Születéskor egyetlen domború görbületből áll(még C alakú). Mozgásfejlődéssel a többi görbület ezután alakul ki.
Pubertáskorban éri el végleges formáját.

Ha a (szaknyelven lordózisnak, illetve kifózisnak nevezett) görbületek a természetes íveiktől eltérnek, akkor igen kellemetlen, fájdalmas tüneteket jelentkezhetnek,főleg a derék és a háti szakaszon.

Ez az eltérés akaratlagos izommunkával még korrigálható, így a test felépítésében és működésében elváltozás nem jelenik meg.
Ekkor beszélünk hanyag tartásról.
(Meghatározott izmok zsugorodnak, mások túlnyúlnak, s az emiatt csökkent izomerő egy idő után az ízületek mozgékonyságára is kihat.)

Ha a tartáshibák állandósulnak, különféle rendellenességekhez, porckopáshoz, gerincsérvhez vezethet.

Ekkor a test működésében már jelentkezhetnek elváltozások, zavarok.
(Ezt természetesen nemcsak a mozgásszegény életmód,
hanem a csecsemő mozgásfejlődésébe való helytelen beavatkozás, hirtelen növekedés, alkati adottságok és fokozott igénybevétel, pl. súlyok cipelése, terhesség is okozhatja.)

Egyik legismertebb tartáshiba a domború hát.

Ilyenkor a normálisnál erőteljesebb háti domborulat miatt a mellkas izmai rövidülnek meg, a hát kötőszövetei pedig megnyúlnak.
Ennél az elváltozásnál károsodhat a légzésfunkció és csökkenhet keringési rendszer hatékonysága, ami fáradékonysághoz és teljesítőképesség romlásához vezethet.

Az úgynevezett nyerges hátnál viszont az ágyéki homorulat növekszik meg.

A medence előredőlt helyzetbe kerül, s nagy fájdalomérzet mellett kihathat a vesék és hasi szervek működésére.
(Ez az elváltozás az oka, többek közt az “eltüntethetetlen kispocaknak” is.)
A test súlyvonala megváltozik: a fej ugyan középvonalban van, de a has előreesik.
Ez kihat a lábak izmaira is, a térd egy állandóan túlfeszített állapotba kerül.
(Többek között az állandó magas sarkú cipők viselése is egyik oka ennek a rendellenességnek.)

Az is probléma, ha a gerinc görbületei kiegyenesednek, hiszen az S alak hiányában a gerinc elveszíti a testet ért rázkódások csillapító funkcióját.

A lapos hát kialakulásának oka lehet a csecsemőkorban a túl korai felültetés, de a test izomzatának és szalagrendszerének általános gyengesége is.
Lapos hátnál szintén szűkül a mellkasterület, így a szív és a tüdő munkája akadályozott, ezért a keringési rendszer működése sem megfelelő.

A Gerincjógában is fontos szerephez jutnak a pránájámák (légző gyakorlatok) is, mert a hasi, mellkasi és a teljes jógalégzés nagy segítség lehet különösen a domború hát és nyerges hát esetében.
A legjobb természetesen a megelőzés.
Ehhez viszont elengedhetetlen a stresszmentes élet kialakítása, amihez a jóga nagymértékben hozzájárul.

Kardosné Joli; Gerinc jóga oktató

kép: www.maitydance.com